Goede voornemens volhouden is niet makkelijk

Nee dat is het zeker niet. En ik spreek uit ervaring, jullie weten vast wel wat ik bedoel. Gisteren heb ik mijn goede voornemens met jullie gedeeld en vandaag wil ik mijn beste tips met jullie delen. Deze tips zijn gebaseerd op eigen ervaringen en ik heb er nog steeds veel aan. 

1. Hang de voornemens op een plek waar je ze elke dag ziet. Aan je deur bijvoorbeeld, boven je bed, of schrijf ze op je spiegel. Wanneer je ze elke dag ziet, word je eraan herinnert. Misschien niet altijd leuk, maar wel erg handig. Wanneer ze je in gedachte houd vergeet je ze toch sneller omdat je vaak ook met andere dingen bezig bent.

2. Zet je deadline voor een maand. Laat bijvoorbeeld elke dag een wekkertje in je telefoon afgaan met je voornemens de hele maand januari. Het duurt drie weken om een gewoonte in je routine op te nemen, dus als je het de eerste maand goed volhoud is het de rest van het jaar makkelijker omdat het dan je routine/gewoonte is geworden. Hou dus minimaal de eerste 3 weken vol.

3. Stel geen zware eisen. Bijvoorbeeld, ik wil gezonder eten. Dit betekent niet dat ik nooit meer chips mag eten of een lekker patatje. Begin met een stap tegelijk, vervang de vrijdag avond patat avond door een gewone (gezondere) maaltijd. Of vervang je tussendoortje, in plaats van een mars een banaan. Nu is dat misschien niet leuk, maar na een tijdje heb je geen trek meer in die mars en zal je sneller een banaan pakken omdat je lichaam nu gewend is aan een banaan en niet meer om de mars vraagt. Ik weet het, het klinkt raar. Maar zo ben ik over gestapt van frisdank naar water zo’n 3 jaar geleden.

4. Beloon jezelf ten voordelen van je zelf. Je wilde afvallen en je bent al een halve kilo kwijt? Gefeliciteerd! Ga met je vriendinnen naar de schaatsbaan in plaats van uiteten. Waarschijnlijk heb je net zo veel lol op de schaatsbaan als in het restaurant. Het enige verschil is dat je nog steeds sport/beweegt en toch weer wat calorieën kwijt raakt in plaats van het op eet ;).

5.  Vertel je omgeving over je voornemens zodat zij jou kunnen motiveren en stimuleren. Het is makkelijker om een belofte aan jezelf niet na te komen dan een belofte aan een ander. Het is niet nodig om iedereen te informeren, maar in dit geval is het handig om zo veel mogelijk mensen het te laten weten. Zij kunnen je eraan herinneren wanneer jij het (per ongeluk;) vergeet.

6. Last but not least, heb vertrouwen in jezelf. Zeg jij aan het begin van het jaar al dat het je toch niet gaat lukken? Probeer het dan maar niet. Je moet in jezelf geloven. Staan de voornemens op je spiegel, lees ze elke ochtend op en zeg ”ik kan het, het gaat me lukken, ik kan dit”. Kijk jezelf aan wanneer je het zegt en blijf het net zolang doen tot dat je jezelf gelooft. Vertrouwen in jezelf hebben is heel belangrijk en niet alleen om je voornemens vol te houden, maar het maakt het wel makkelijker.

Ik hoop dat jullie heel veel aan de tips hebben!

Wat vind jij de beste tip? Wat is jou tip?

Een gedachte over “Goede voornemens volhouden is niet makkelijk

Vertel wat jij ervan vind..

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s