WORD DONOR!

downloadeee7ab21e845467cc7cdecce513c6197_1349906763
Als je 18 bent mag je beslissen of je donor word. Het is helemaal niet gek als je nog geen besluit hebt genomen, maar denk er over na. Ook als je geen donor wilt worden kan je dit aangeven, dat is helemaal niet gemeen of raar. Als jij een feestje weet en je hebt 30 mensen uitgenodigd, 20 mensen hebben aangegeven dat ze komen maar die andere 10 niet. Je wilt toch weten of ze wel of niet komen? Dus ook als je geen donor wilt worden kan je dat gewoon aangeven, dit kan met je DigiD. Misschien is het ook goed om te weten dat er meerdere donor mogelijkheden zijn. Zelf ben ik orgaan, bloed en stamcel donor. Dit zijn ook bijna alle mogelijkheden, plasma donor is er ook nog een.

Orgaan donor is Ja of Nee? Dit gaat over je organen en etc. Wanneer jij komt te overlijden. Je kan precies aangeven wat je wel en niet wilt doneren. Zo doneer ik alles behalve mijn huid (dit vind ik nog een enge gedachte) je hoeft dus niet alles te doneren.

mcc-flyer-voorkantBloeddonor
Dit klinkt natuurlijk al eng, zeker als je bang bent voor naalden. En dat begrijp ik. Ik vond het ook eng, maar ik moest en zou bloed donor worden. Als eerst moet je uitgebreide vragenlijst beantwoorden, om te kijken of je geschikt bent. Daarna gaan ze je bloed testen, en worden dan vier buisjes afgenomen die daarna onderzocht was. Ik vond het dood eng, maar het was zo klaar, en de naald deed geen pijn. Dus besloot ik bloeddonor te zijn. Vrouwen mogen drie keer per jaar een halve liter bloed afstaan, mannen mogen vier keer per jaar een halve liter bloed afstaan. Bovendien zijn er leuke presentjes als je meerdere keren bloed hebt gedoneerd.


Plasmadonor

Plasmadonor is eigenlijk hetzelfde als bloeddonor alleen minder heftig. Je bloed word afgenomen, dan sorteert een machine jou bloedcellen van de plasma (vocht en eiwitten) en vervolgens krijg jij je bloedcellen weer terug. Plasma is nodig voor patiënten met brandwonden of veel bloedverlies. Ook worden er medicijnen van onder andere plasma gemaakt. Je doet dus heel veel goeds met die eiwitten van je! Je kan geen plasma donor zijn wanneer je bloed donor bent, je moet een van de twee kiezen.

ecard1klein
Last but not least, stamceldonor.
Dit is waarschijnlijk de heftigste, je geeft namelijk stamcellen af. Dit kan via een beenmergpunctie of via bloed. Beide opties klinken zeker niet prettig. Ik kan er helaas geen subjectieve mening overgeven want ik heb het zelf (nog) niet meegemaakt. Met een beenmergpunctie word je onder narcose gebracht en krijg je een prik waarmee ze de stamcellen uit je beenmerg haalt. Wanneer je via bloed doneert gebruik je gedurende 5 dagen voor de donatie een lichaamseigen groeifactor die wat botpijn, spierpijn en een griepachtig gevoel kan geven. Die moet je twee keer per dag zelf injecteren. Om die reden denk ik dat ik voor de beenmergpunctie ga. Kans is 1 op 4000 dat ik word opgeroepen, maar waarom doe ik dit? Voor mensen met een bloedziekte, meestal leukemie, zijn stamcellen van levensbelang. Er zijn al miljoenen stamceldonoren wereldwijd, maar het nog steeds niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende donor te vinden.
levensboom_facebook

Donor zijn is geheel gratis, je geeft mensen een kans om weer te kunnen genieten van het leven. Die gedachte maakt mij zo blij, ongelofelijk!! Alleen voor mij is dat al reden genoeg. Natuurlijk is het hartstikke eng, maar stel je voor dat jij op een donor wacht, wat dan? Stel je voor dat het iemand is die jou lief is. Het is gewoon nodig, en als jij geschikt bent om donor te zijn, wat houd je tegen? Het is eng, maar kijk je angst recht in de ogen aan! Maar als dit niet voor jou is weg gelegd heb ik daar natuurlijk ook alle respect voor!

Ben jij al donor? Zoja, wat doneer jij?

XOXO ♥

 

Vertel wat jij ervan vind..

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s