Opgeruimd staat netjes – 5 gouden tips

Het huis wat ik ga verlaten, daar heb ik bijna 15 jaar lang gewoond. Ik was ongeveer 5/6 jaar oud toen ik hier ging wonen. In die tijd is er niet veel veranderd, ik ben 1 x van slaapkamer veranderd. En toen mijn zus uit huis ging heb ik haar slaapkamer geclaimd tot mijn slaapkamer (zonder mijn oude slaapkamer op te geven). Ik had dus twee slaapkamers, waarvan ik beide gebruik maakte. 1 kamer lag eigenlijk vol met oude spullen en kleding en kamer 2 was meer voor het ”slaap” gedeelte maar stond ook vol met spullen en kleding. Ik ben een grote verzamelaar, een rommelkont en kan niet goed afstand nemen van spullen. Alles kan een keer van pas komen.. Tot nu toe! Het verhuis traject was voor mij HET moment voor een grote opruim beurt.

Ik ben begonnen met mijn kleding, alles helemaal uitgespit en vervolgens ingepakt wat ik al kon in pakken (winterkleding, kleding wat nog goed is maar ik nu tijdelijk niet aan kan vanwege mijn zwangerschap en etc). Dit eindigde in een 3 dozen vol en dan nog een klein deel in mijn kast, ik mocht van mijzelf niet meer dan 3 dozen inpakken. De rest moest weg, 11 vuiniszakken (inclusief schoenen en tassen) werden weg gegeven, ging naar het goede doel of werd weggegooid. Tip 1: Begin met kleding, kijk streng naar wat je hebt. Als er iets al een jaar in je kast onaangeraakt ligt, blijft het ook onaangeraakt het komende jaar. Kijk ook naar oude items, gooi het weg en maak eventueel een lijstje met de items die je nieuw moet kopen. Zo heb ik een nieuwe sweater vest nodig en heb ik nu 30 paar perfecte sokken (alle enkele stuks, en de varianten met gaten weggegooid en nieuwe exemplaren bijgekocht). Ook als je niet gaat verhuizen is dit een geweldige tip om goed op te ruimen!Or simplify it to this one question:

Iets waar ik ook in overvloed van had waren verschillende soorten papieren. En dan heb ik het over oude schoolschriften, oude tijdschrijften, boeken en etc. Wauwie… Daar stond ik ook even flink van te kijken. Ik was ooit van plan om alles te bewaren van mijn schooljaren, omdat het interessant is. Maar ik besefte me dat ik sommige dingen totaal was vergeten en het maar gewoon in de kast lag. Dus heb ik alles opnieuw gesorteerd en opnieuw onderscheidt gemaakt van wat ik wil houden en wat niet. Vervolgens had ik een een koffer vol oud papier (ik had het expres in een koffer gedaan zodat ik niks hoefde te tillen naar de papier container) en een tas met boeken (inclusief dvd’s en cd’s) die naar het goede doel zijn gegaan. Mijn tijdschriften heb ik verknipt en in multimappen gedaan. In plaats van een jaren verzameling heb ik nu 3 multi mappen met de leukste artikelen. Tip 2: Bekijk je boeken en documenten, is alles echt nog belangrijk? Tuurlijk belangrijke documentatie bewaar je, maar moet je boeken kast zo vol of kan je er een ander blij mee maken. Heb jij ook 100+ tijdschriften? Bekijk ze allemaal één laatste keer, haal de leukste pagina’s eruit en stop ze in een multimap. Dit is een tijdsrovende klus, succes!! ♣

Door al het opruimen kwam ik hier en daar een lipgloss tegen, en daar weer een hand crème, en daar weer een nagellakje. Dit heb ik allemaal verzameld, vervolgens goed uitgespit. Uitgedroogde nagellakjes, vieze oude lipsticks weggegooid en nog steeds had ik veel. Niet alleen make-up maar ook verzorgings producten. Body lotions die nog niet eens open waren gemaakt. Nadat ik een deel had weggegooid heb ik gekeken naar wat bijna op was. Dit vervolgens in een apart mandje gedaan, mijn opmaak mandje. Producten die ik nu als eerst gebruik. Dichte verpakkingen waar ik er veel van had, (bijvoorbeeld 7 bodylotions waarvan 4 nog dicht zaten) en nog lang niet aan toe zou komen, heb ik weggegeven. Tip 3: Kijk naar wat je hebt aan beauty, is alles nog goed? Heb je veel dubbel? Maak desnoods een lijstje met producten wat je absoluut niet meer mag kopen, of wat je juist wel nodig hebt. Het enige wat ik nog mag kopen is op dit moment bodyscrub. De rest heb ik (voorlopig) nog op voorraad.

Iets wat mij ook opviel was dat ik heel veel snoeren en draden had, maar echt geen idee precies wat waarvoor en of alles het nog deed. Tijdens mijn opruim toch heb ik alles qua elektronica ook in een doos verzameld. Batterijen, oordopjes, oplader, noem het maar op. Daarna heb ik de batterijen getest, gekeken welke opladers ik nog nodig had (ik had zelf nog opladers van mijn oude toestellen terwijl ik het toestel niet eens meer heb..) Alles wat weg kan heb ik weggedaan. De dingen die nog goed waren heb ik gelabeld, zodat ik weet waarvoor het is. Dit klinkt misschien stom, maar ik heb nu alles opnieuw uit moeten zoeken. De volgende keer is dat niet nodig, ik lees de label en weet dat het voor mijn (oude) camera is. Of een reserve snoer en etc. Ook oordopjes heb ik getest, eventueel weggegooid en de werkende netjes opgeruimd. Tip 4: Bekijk je elektronica en google waar je het kan inleveren of recycelen. Dit is ook een van de redenen waarom ik nog zoveel had, ik had geen idee waar en hoe ik het mocht weggooien. Google ”elektronica weggooien + jou plaatsnaam” gegarandeerd een hit! Ben je een oude camera tegen gekomen die het nog prima doet, dan kan je hem eventueel op marktplaats zetten! 

Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel. Decoratie en hobby spullen. Zo heb ik verschillende hobbies gehad dus ook hiervan een flinke verzameling. Dit kunnen we heel simpel en streng doen. Tip 5: Kies een lade of plank of doos of whatever (in mijn geval een doos i.v.m. de verhuizing) en begin met de handigste / mooiste / leukste items en stop die erin. Ruimte vol? Mooi. Vol = vol, de rest kan je weggooien of weggeven. Dit kan overigens met alles. En wees echt streng maar ook realistisch, dus niet 1 schoenendoos vullen als het nu nog een kast vol is. Dan maak je het jezelf onmogelijk. Maar het is een poging waard. Op deze manier heb ik veel knutsel spullen, kantoor spullen en decoratie spullen weggegeven. Het belangrijkste en mooiste heb ik nog, maar ik wilde ook niet teveel ”zooi” meenemen naar mijn nieuwe paleisje.

Ruim 1000 woorden verder hoop ik dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad. Dit werkte voor mij ideaal. Vooral de laatste tip eigenlijk, die probeerde ik bijna overal op toe te passen. Genoeg is genoeg.

Heb jij nog een goede tip? Laat hem achter bij de comments!
XOXO ♥

 

Vertel wat jij ervan vind..

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s